Jídlo a pití

Monacká kuchyně v sobě odráží gastronomické bohatství sousedící země Francie a nejvybranější speciality středomořské kuchyně. Francouzský i středomořský způsob přípravy pokrmů je velmi zdravý, netučný a použité suroviny pro přípravu pokrmů obsahují minimum kalorií. K přípravě hlavních pokrmů se používají mořské plody a ryby – oblíbená je parmice pruhovaná a mořský okoun, ančovičky, čerstvá zelenina, rýže, olivový olej a čerstvé černé olivy.

Tradičním a nejznámějším monackým pokrmem jsou těstové taštičky barbagiuan, plněné zeleninovou směsí, připravenou ze šalotky, pórku, česneku, masitých hub – nejlépe smržů, parmazánu, speciálního koření a lanýžového oleje. Základní náplní je dýňové pyré nebo špenát, v obou dvou případech se nádivka zahušťuje rýží. Plněné taštičky se mohou podávat jako samostatný předkrm nebo k polévce, pro zvýraznění chuti se sypou strouhaným sýrem.

Známým monackým sladkým pečivem jsou tzv. fougasse, jejichž příjemnou aromatickou květinovou vůni tvoří pomerančová voda, která se přidává do těsta. Pečivo se zdobí bohatou vrstvou směsí ořechů, mandlemi a anýzem. Mimochodem, výrazně aromatický a jemně štiplavý anýz patří k nejčetněji používanému koření pro přípravu mnohých monackých dezertů.

Častou přílohou, k většině hlavním chodům, je tzv. Socca, což jsou placky vyrobené z cizrnové mouky, které se pečou na sucho, bez použití tuku.

K oblíbeným a tradičním hlavních chodům patří Stocafi, což jsou sušené tresky, které se vaří v hutné rajčatové omáčce ochucené specifickým kořením. Pokrm se podává s rýží ochucenou čerstvými bylinkami.

K hlavním pokrmům se servíruje zeleninový salát, který bývá nejčastěji připraven z čerstvých rajčat, oliv, paprik a zeleného salátu, vše se dobře promíchá s olivovým olejem a různými druhy čerstvých i sušených bylinek.

K oblíbeným alkoholickým nápojům patří jemné bíle víno a aromatické červené víno, pocházející nejlépe z francouzských vinic.

Mezi horkými nápoji je oblíbená tmavá káva a kávové speciality - espreso, macchiato a kapucino s bohatou sněhovou čepicí, horká čokoláda a teplé mléko.

Během dne se popíjejí čerstvé ovocné šťávy, perlivé i neperlivé minerální vody, popř. ochucené sycené nápoje.